Hoe doe je dat, stimuleren van de taalontwikkeling? In samenwerking met vakgenoten (o.m. Thoni Houtveen, Saskia Brokamp, Frank Schaafsma, Elly Scheeren, Hans de Bakker en Tom Braams) ontwikkelden we
aanpakken voor aanvankelijk lezen, voortgezet lezen, begrijpend lezen en spellen. Hier worden de verschillende aanpakken beschreven met verwijzingen naar de oorspronkelijke bronnen en handleidingen.
is een aanpak voor begrijpend lezen voor groep 5-8 waarbij je geen methode gebruikt, maar wel je wereldoriëntatie-thema’s en rijke kinderboeken en teksten.
is een aanpak waarin leerlingen leren spellen zonder dat gebruik wordt gemaakt van regels. Zwakke spellers kunnen baat hebben bij een aanpak zonder regels.
is een aanpak om leerlingen te ondersteunen bij het lezen in groep 3 en 4. Connect is bedoeld voor leerlingen voor wie lezen een uitdaging is en kan in verschillende fases van het leesproces worden ingezet.
RALFI is een aanpak voor leerlingen die in groep 4-8 stagneren in hun leesontwikkeling of minder gemotiveerd zijn voor stillezen.
is een leesaanpak voor groep 3-8 met aandacht voor ondersteund hardop lezen en stillezen.
is een aanpak voor het mbo waarin taal geen op zichzelf staand vak is, maar wordt verbonden met burgerschap. Studenten werken met rijke burgerschapsthema's waarover ze lezen, praten en schrijven.
is een aanpak om lezen te bevorderen. Omdat veel mbo-studenten het mbo laaggeletterd verlaten of het vanwege problemen met lezen en schrijven moeilijk vinden om door te stromen naar hogere niveaus of naar het hbo, hebben we een methodiek ontwikkeld voor vrije keuze lezen in het mbo.